петък, 17 февруари 2012 г.

Всяко зло за добро...

Не всичко, което се случва, е добро. В живота на всички идват и лоши времена. И тогава не са важни толкова обстоятелствата, колкото как се справяме с тях. Възможно е обаче от злото да излезе и нещо много добро.
Да вземем например историята за хоботника. Преди 100 години в Америка нямало хоботник. През 1892г. Първите хоботници пристигнали от Мексико и нападнали реколтата близо до Браунсвилд, Тексас. Всяка година след това насекомите се придвижвали все по-навътре и по-навътре в страната...
Дори и днес при всичките налични инсектициди и препарати хоботникът всяка година унищожава около 30% от памучната реколта, причинявайки загуби, възлизащи на повече от 200 милиона долара.
Не можем да обвиняваме фермерите на юг отпреди 90 години, ако не са виждали нищо добро, което може да произлезе от такова отвратително насекомо. Този малък 3-сантиметров бръмбар е причинявал много безсънни нощи на фермерите. Цели семейства са зависели от успеха на памучната реколта, за да оцелеят. Когато реколтата е бивала унищожена, хората оставали гладни. Били загубвани цели състояния и ферми.
Хората се молели. Опитали всичко възможно, за да се освободят от тази напаст. Но хоботникът оцелявал. Тогава фермерите преприели единственото нещо, което им оставало. Спрели да садят памук в земите си. Започнали да отглеждат добитък, пилета, фъстъци, жито, соя.
И днес, когато погледнем назад, виждаме, че това е било най-доброто нещо, което могло да се случи на тези фермери. Тази чест от страната днес е много по-цветуща и по благоденстваща именно поради широкото разнообразие на посеви.
На 11 декември 1919 г. Жителите на Ентърпрайз, Алабама, издигнали паметник на хоботника.
- Правим това – заявили градските власти – в знак на дълбока благодарност към хоботника като пратеник на благоденствието и на всичко, което е направено поради него.
Фермерите разбрали, че поради промяната на техните методи доходите им се увеличили 3 пъти, което никога нямало да стане, ако хоботникът не бил дошъл.
Рано или късно нещо лошо ще дойде и в твоя живот. Не се обезкуражавай! Просто си спомни историята за хоботника!
„Който внимава…, ще намери добро” /Притчи 16:20/.
Ако посрещнеш проблема разумно, с молитва и разбиране със сигурност от него ще произлезе нещо добро. 


Автор - неизвестен

Няма коментари:

Публикуване на коментар