петък, 25 януари 2013 г.

Когато с Ваш роднина нещо не върви...

Който върши Божията воля,
той Ми е брат и сестра, и майка.
Марк 3:35

- Обрисувайте ми словесно някой ваш роднина, който истински ви досажда.
Зададох въпроса на неколцина приятели, с които седяхме около масата на обяд. Всички реагираха с изрази от рода: "Какво, за Бога, искаш да кажеш?"
Поясних.
- Постоянно срещам хора, които не могат да се справят с човек от своето семейство. Или тъщата им е вещица, или чичото е негодник, или пък баща им се отнася към тях така, сякаш изобщо не са се раждали.
Този път слабите закимаха разбиращо. Получи се контакт. И описанията започнаха.

Тъмницата на огорчените

А по-старият му син беше на нивата. И като си идеше и се приближи до къщата, чу песни и игри. И повика един от слугите и попита що е това. А той му рече: "Брат ти си дойде и баща ти закла угоеното теле, защото го прие здрав." А той се разсърди и не искаше да влезе. И баща му излезе и го молеше. А той в отговор рече на баща си: "Ето, толкова години ти работя, и никога не съм престъпил някоя твоя заповед. Но на мене нито яре не си дал някога да се повеселя с приятелите си. А щом си дойде този твой син, който изпояде имота ти с блудниците, за него си заклал угоеното теле." А той му каза: "Сине, ти си винаги с мене, и всичко мое твое е. Прилично беше да се развеселим и да се зарадваме. Защото този твой брат бе мъртъв и оживя; и изгубен бе и се намери." (Лука 15:25-32)
Той се разсърди и не искаше да влезе.
Лука 15:28

четвъртък, 24 януари 2013 г.

Преодоляване на срама

Добавете надпис
А Исус отиде на Елеонския хълм. И рано сутринта пак дойде в храма; и всичкият народ дойде при Него; и Той седна и ги поучаваше. А Книжниците и фарисеите доведоха при Него една жена, хваната в прелюбодейство, и като я поставиха по средата, Му казаха:
- Учителю, тази жена беше хваната в самото прелюбодеяние. А Мойсей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни. А Ти какво казваш?
И това казаха, за да Го изпитат, та да имат за какво да Го обвиняват. А Исус се наведе надолу и пишеше с прьст на земята. Но като продължаваха да Го питат, Той се изправи и им рече:
- Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея.

ДОНЕСИ КОШНИЦАТА СИ ПРИ ИСУС...

Едно малко момченце искало да види Исус и да чуе гласа Му. То било слушало, че Исус обича децата и разправя приказки, които малките могат да разберат. Майка му му позволила да отиде като му приготвила кошничка с храна – пет ечемичени хляба и две рибки.

Момченцето се сбогувало с майка си и тръгнало на дългия си път. Трябва да е бил хубав пролетен ден, защото когато стигнало където Исус проповядвал, то намерило събрано голямо множество – пет хиляди души без жените и децата. Това били хора, които търсели Божието царство, или от любопитство искали да чуят този Проповедник и Учител.

сряда, 23 януари 2013 г.

Смазани тръстики и тлеещи фитили


"Смазана тръстика няма да пречупи
и тлеещ фитил няма да угаси."
Матей 12:20, ВЕРЕН.
Представете си, че е събота следобед през октомври. Вече сте свършили цялата домакинска работа. Следобедът лежи пред вас без никакви ангажименти. Свободните следобеди днес се срещат рядко, затова обмисляте възможностите на деня. Отваряте вестник, за да потърсите идеи. Кино? Не дават нищо хубаво. Телевизия? Винаги можете да погледате. Какво е това? Една реклама хваща окото ви...
Специална художествена изложба
Смазани тръстики и тлеещи фитили
събота, 14.00-16.00 ч
Библиотека „Линкълн"`
Хмм...

НАУЧИХ, ЧЕ...


Научих, че хората мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират ,че остаряват, когато спират да се влюбват!

 Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина по който изкачваш стръмния склон.

 Научих, че когато новороденото за първи път стисне в малката си длан пръста на баща си, го пленява завинаги.

 Научих, че човек бива оправдан за това да гледа другият отвисоко само когато трябва да му помогне да стане.

 Научих, че винаги трябва да казваш това, което чувстваш, винаги да правиш това, което мислиш.

 Никой няма да се сети за скритите ти мисли.
Поискай от Господ силата и мъдростта, за да ги изразиш. Покажи на приятелите си какво означават за теб!

автор - неизвестен

Мой ред е да прегърна някого!

Хич не ми е приятно, когато оставам без заплата.То не стига,че ни плащат мизерни надници, ами не ни дават и парите навреме. Казаха ми,че ще ни преведат всичко дължимо до седмица, ама колко може да се вярва на онези от счетоводството, незнам...
Вървя замислен през парка и цъкам с език, мислейки колко е сложно нашето съществуване. Подритвам с крак жълтия килим от мокри листа и чувам,че някой ми подсвирква.
Обръщам се и виждам Томито – широко усмихнат както винаги. Настига ме бързо бързо и влизайки ми в крачката веднага ме засипва със своя безспирен поток от думи – как са децата, как е жената, как е с работата ми...

вторник, 22 януари 2013 г.

Приятелството


Всеки човек, независимо от възрастта си, мечтае да има около себе си хора, на които може да разчита винаги. Това е един вътрешен копнеж за искренни и дълбоки взаимоотношения. Когато говоря за това, нямам в предвид "ходене" или срещи между двата пола, нито някакви мимолетни, необвързващи познанства, а нещо дълбоко вътре в душевността на всеки човек. Много от нас са търсили такива взаимоотношения, но факт е, че не всички са успели да ги намерят. Болшинството от тези хора са останали с разбити сърца, или все още са такива, които жадуват за истинското приятелство. Някои с времето са се примирили и са попаднали в капана на обикновените познанства.

Религиозните поздрави и усмивки и престорените, повърхностни или свръхдуховни разговори не могат да заменят истинското приятелство.

Днес, скъпи читателю, аз имам добра вест за теб! Исус умря на кръста, и тази жерва ти дава пълното право да се наслаждаваш на едни искренни взаимоотношения. Той ни показа лично пътя към тях. Гледайки на Неговия живот, ние можем да видим едно истинско приятелство с едни обикновени хора - хора като нас.

Има няколко въпроса, на които трябва да си отговориш, за да достигнеш до истината за богоугодното приятелство.

Първото нещо, което трябва да се запиташ е:

Бъди благодарен...


"Бъди благодарен за трудните времена.През това време ти израстваш.

 Бъди благодарен за ограниченията,защото те ти дават възможност за усъвършенстване.

Бъди благодарен когато не знаеш нещо, защото ти се дава възможност да го научиш.

 Бъди благодарен за всяко ново предизвикателство, защото то ще изгради силата ти и характера.

 Бъди благодарен за всяка своя грешка.Те ще те научат на ценни уроци.

 Бъди благодарен,когато си уморен и изтощен,защото това означава,че си постигнал промяна.

 Лесно е да си благодарен за добрите неща.Живот изпълнен със задоволство се дава на тези,които са благодарни за неуспехите.

 Благодарността може да превърне отрицателното в положително.Намери начин да бъдеш благодарен за проблемите,които имаш и те ще се превърнат в твои блага."

 Автор - неизвестен