петък, 5 ноември 2010 г.

Капчици мъдрост - 8


Понякога трябва да тичаме с все сила, ако искаме да стоим на едно място. - Луис Карол
Нищо не звучи по-невероятно от истината. - Достоевски
Приятелство, което се е прекратило, никога не е започвало. - Волтер
„Излекуване“ не винаги означава оздравяване на физическото тяло от болестта. Излекуване също може да означава, че духът се е освободил от дълго подхранвани страхове и негативни мисли за себе си или за други хора...
Животът понякога иска от нас да преразгледаме клетвените си договори ; разводи има не само в брака, но и при другите съюзи. Самият акт на разтрогване на съюза сам по себе си не е позорен ; но ние трябва да внимаваме за начина, по който се държим в процеса на оттегляне на клетвеното обещание.
Най-силната отрова за човешкия дух е неспособността да простим на себе си или на друг човек. Тя ни изчерпва емоционално.
Човешката енергийна система разпознава лъжите като отрова. И тялото, и духът еднакво се нуждаят от честност и почтеност, за да процъфтяват, заради това трябва да се освободим от всяко изкривяване, което сме създали...Пречистването на духа е най-съществената стъпка в лечебния процес.
Прави своите избори мъдро, защото всеки избор, който правиш, е творчески акт на духовна сила, за който носиш отговорност.
Духовната зрялост се измерва не чрез прекомерната сложност на личните разбирания, а чрез тяхната естественост и смелостта да бъдат изразени и защитени...Духовната зрялост е способността да отстояваш собствената си територия като отражение на една истинска вътрешна увереност.
Прошката е духовен акт на съвършенство, но също и физически лечебен акт. Прошката не е само възможност, но и необходимост за излекуването. Исус винаги е лекувал емоционалните страдания на своите пациенти ; физическото излекуване е следвало естествено.
Целта на осъзнаването не е усъвършенстването на физиката, а усъвършенстването на духа. Физическият свят и физическото тяло са само учители по пътя към тази цел.
Качеството на молитвата се измерва не с продължителността й, а с намерението.
Нашите подбуди отразяват съдържанието на нашия дух.
Ако можеш да кажеш какво е, няма да е това, което е. - дзен-куан
Излекуването е въпрос на време, но понякога е и въпрос на случайност. - Хипократ
Смъртта не е най-голямата загуба в живота. Най-голямата загуба е това, което умира в нас, докато сме живи. - Нормън Казънс
Основното при щастието е човек да желае да бъде това, което е. - Еразъм
Истината последователно приема форма, всеки път с една степен по-висока от предишната си проява.
Правете каквото можете, с каквото имате и където сте. - Т. Рузвелт
Големите проблеми, с които се сблъскваме, не могат да се разрешат на същото ниво, което ги е създало. - Айнщайн
Учителите и книгите никога няма да имат последната дума. - Джейми Лин
Там, където има съмнение, има свобода. - латинска поговорка
Ролята ни като учители в това огромно познание продължава да означава да изваждаме онова, което вече съществува, а не да наливаме още.
Всеки човек знае истината и никой не може да я провъзгласи за друг, освен за себе си.
Чудото, приятелю мой, е събитие, което поражда вяра. - Б. Шоу
Мълчанието не винаги доказва присъствието на ум, но поне доказва отсъствието на глупост.
Само когато всички около теб са различни, само тогава ти си на мястото си.
Ако искаш да разсмееш Бога, разкажи му за плановете си.
Телеграма : „Престани да се чувстваш абсолютно отговорен за абсолютно всичко през цялото време. Това все пак е моя работа. Бог“.
Пазете се, когато Всемогъщият пусне на земята мислител. - Емерсън
От добродетелите си страдаме не по-малко, отколкото от пороците си.
Простото съгласяване с истината не означава праведност.
Животът не би послужил за нищо на този, който напуска света, без да е реализирал свой собствен свят.
Това, което ти нарече свят, трябва да бъде сътворено – от твоя разум, твоето въображение, твоята воля, твоята любов, те трябва да станат този свят.
Този, който не е бил съвършено дете, не може да стане съвършен човек.
По-голямата част от това, което минава за поезия днес, е работа на вътрешно разпокъсани хора.
Щастие – това е добро здраве и къса памет. - Хемингуей
Вие сте това, което са онези, с които общувате.
Аз не съм никога в състояние на знание. Аз съм винаги в процес на познание.
Безпокоят се за света. Аз не мога да променя света, нито него, нито някого друг. Защо да не се опитам да живея ? Светът не би бил така лош, ако се опитаме да му се радваме малко повече. - Хенри Милър
Истински Майстор /Водач, Учител / не е оня, който има най-много ученици, а оня, който създава най-много майстори.
Въпросът не е в това, кому говори Бог, а в това, кой го чува.
Да приемеш нещо не значи да се съгласиш с него. Значи само да го прегърнеш, независимо от това дали се съгласяваш с него или не.
Да не осъждаш не значи да не се стремиш към промяна. Защото отказът да осъдиш нещо не значи, че го одобряваш. Значи само, че се отказваш да бъдеш негов съдия.
Недей да чакаш цялото човечество. Никой не може да каже кога цялото човечество ще чуе. Но ако ти можеш да чуеш, ако ти можеш да припознаеш, тогава ти също можеш също да бъдеш врата.
Всеки човек е един остров. Ако искаш да слезеш на острова, ще трябва все да обикаляш и да обикаляш с лодката, докато намериш подходящото място да слезеш на брега. Ще бъдеш добре дошъл гост само ако слезеш на острова на подходящото място в подходящия момент, иначе ще бъдеш натрапник. Човек трябва да чака.
Колкото по-голяма е истината, толкова по-трудно е тя да се каже на обикновен език.
Човек, който е само щастлив, е винаги повърхностен.
За всичко в теб, което не е наред, винаги ще намериш някаква причина в някой друг. Някой ти каже нещо и ти се ядосаш. Сега си мислиш, че той те е обидил. Всъщност ти си се  ядосал – не че той те е обидил. Ако беше малко по-осъзнат, нямаше да има гняв, нямаше да има и обида. Вие прехвърляте отговорността. Достатъчно е да прехвърлите отговорността на нечии други рамене, за да се почувствате добре. Това е един от най-старите начини, по който умът винаги се е защитавал. Проблемът си ти – но ти е трудно да живееш с проблема.



Това е единственото нещо, на което те уча : на умението да задаваш въпроси и да не бързаш да получиш отговор.
Понякога трябва да умееш да измениш на другите, за да останеш верен на себе си.
Бог се е случвал много по-често на простоватите, отколкото на изтънчените, тъй като изтънченият човек смята, че вече знае. Щом започнеш да мислиш, че вече знаеш, възможността за знаене изчезва.
Учителят трябва да направи две неща : да създаде жажда и да я утоли само за да създаде още по-голяма.
Истинската мъдрост съдържа смисъл, а не информация.
Невъзможно е да обичаш другите и да им помагаш, без да си разбрал себе си.
Няма нищо, което да подлежи на изменение или подобрение освен собствения светоглед.
Злоба има за всички, любовта не достига.
Задачата не е да сте внимателни към другите, вместо да мислите за себе си, а да се научите да обичате и да се грижите за себе си така, както и за съседа си.
Всъщност важното е човек да бъде по-завършен, по-цялостен и да има по-широки възможности за избор, а не да се намира по-нависоко върху стълбата на развитието.
Никога не сме прекалено възрастни за който и да е урок.
Всеки път, когато съзнаваме, че страдаме, това е сигнал, че сме готови да се придвижим напред и да внесем промени в живота си.
Само човекът се чувства призван да хвърля камъни – тогава поне не би трябвало да се учудва, че улучва винаги себе си.
Не е задача на знаещите да се приспособяват към незнаещите. Те трябва само да са готови да помогнат на онези, които са ги помолили за тази помощ.
Всяко начинание се развива според качеството на времето, в което е започнато. И ако за определено начинание искаме да осигурим определен развой и благоприятен край, трябва първо да потърсим подходящо времево качество за началото му.
Определено знание е подходящо само за определено ниво на развитие.
 Чудесата са нещо естествено. Когато не се случват, значи нещо не е наред.
Глупакът не вижда същото дърво като мъдреца. - Блейк
Истината се нуждае от много по-голяма тайна, отколкото неистината, защото може да се окаже фатална за всеки ; може да се окаже опасна. Тя трябва да се предаде на отделния индивид. Предназначена е единствено за него и за никой друг. Той не трябва да я предава на никой друг, докато самият той не достигне до момента, в който е загубил своята индивидуалност.
Чудото не е, че някой постига. Чудото е, че той започва.
Този, който не е спокоен със себе си, не може да е спокоен с никой друг.
Малцинството е носител на много по-съществена информация от мнозинството.
Има хора, които ще ви залеят с отговори. Ще се чувстваш добре, когато питаш, те се чувстват добре, когато отговарят, но това, което става, е взаимна заблуда.
Всяко нещо, което прави от тебе роб, в крайна сметка не може да помогне в областта на духовното, защото по своята същност духовното означава да си господар на себе си.
Осъзнаването означава повдигане над ума, затова не е умът този, който осъзнава. Само с надрастването на ума, с издигането над ума става възможно осъзнаването. Съзнанието е качество на ума ; осъзнаването е трансцендентност. То е издигане над ума.
Това, което човек осъзнае, от него може да се освободи. Човек може да възтържествува само над това, което познава. За нашите успехи и поражения е виновно единствено невежеството.
Никога не е уместно да се разделяме с нещо, което е от първостепенна важност за нас. Нещата, които е уместно да жертваме, винаги би трябвало да са онези, с които сме готови да се разделим.
Не е лесно да влезеш в храма – работата не е в това да влезеш в което и да е място и да кажеш, че си влязъл в храм. Тялото ти може да влезе в храма, но къде е умът ти ? А ако умът ти е влязъл в храма, трябва ли да се притесняваш дали тялото ти е в храма ?
Свободата означава, че вече няма какво да губиш.
Понякога мисълта, че би трябвало да направиш повече,  е израз на високомерие и усещане за грандиозност.
Важно е да се помни, че винаги имаме възможност да избираме. Да кажеш „да“ на живота има значение само когато знаеш, че можеш да кажеш „не“. Понякога искаме да кажем „не“ на нещо, което някой друг замисля като подарък за нас. Понякога хората ни дават подаръци, за да ни манипулират, или ни даряват от чувство за дълг, когато изобщо не е уместно да го правят. Или за тях може да е уместно да дадат, но за нас може да не е уместно да приемем. Приемането на такива подаръци може да навреди и на двете страни.
Най-голямото отмъщение е прошката.
Господ не е причина за нашите нещастия, но Неговият обет е да бъде с нас, когато това се случи.
Фалшивите приятели идват в слънчеви дни.
Единственият истински разкош в живота е разкошът на човешкото общуване.
Бог е дал ум на човека да мисли, а не да се тревожи.
Човек никога не знае. Ако знаеш нещата със сигурност, нямаш нужда от вяра.
Три оръжия има лекарят : слово, растение, нож. - Авицена
Най-големият комплекс, обременяващ човека, е стремежът му непрекъснато да доказва на околните, че няма комплекси.
По-добре да запалиш свещ, отколкото да проклинаш тъмнината.
Колкото повече се променят нещата, толкова повече остават непроменени.
Не е достатъчно само да изкачим върха. Трябва да се върнем, за да донесем.
Голямата любов и големите постижения включват и голям риск.
Помнете, че понякога тишината е най-добрият отговор.
Най-добрата връзка е тази, при която любовта ви един към друг е повече от нуждата да сте заедно.
Съдете за успеха си по това, от което трябва да се откажете при постигането му.
Човекът е единственото животно, което се спъва два пъти в един и същ камък.
Шансът е псевдоним, който Господ използва, когато не иска да се подпише със собственото си име. - Анатол Франс
Ако не знаеш къде отиваш, как ще разбереш дали си стигнал ?
Необходими са много усилия, за да бъдем нещастни. Защо да не използваме усилията си в друга посока ?
Познанието е опитност. Всичко останало е просто информация. - Айнщайн
Който е извървял по-голяма част от пътя, носи по-голяма отговорност.
Има въпроси, които са по-важни от отговорите.
Пътят е само велик въпрос, а до отговора може да се доближим само чрез непрекъснато повтаряне на въпроса.
Качеството на управляемата система изцяло зависи от качеството на управляващата.
Знанието е защитено от неразбиране.
Истинската духовност трябва да издържи на нееднократни изпитания.
Никога не събирайте около себе си ученици. Те на бърза ръка ще ви разпънат на кръст.
Като сме без делници, да не сме без празници.
Истината е не само във виното. Тя редовно си пробива път и вън от него.
Много често ние живеем после, вместо сега.
Другите обичат да са с вас, защото им позволявате да бъдат каквито са.
Вярвай, че можеш, вярвай, че не можеш – и в двата случая си прав. - Х. Форд
Истину ни при каких обстоятельствах никаким способом передать невозможно. Наставник дает только веру, любовь и направление, а ученик выбирает свой путь постижения !
Където и да търсим, отговорът изглежда е в една сила, която е по-знаеща, по-мъдра, по-разбираща и по-доброжелателна от нас. И преди да успеем да разберем тази сила, ние ще трябва да разберем себе си. Така че НИЕ ставаме Великата загадка. Загадката не е кой е Бог. Загадката е кои сме ние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар